Hur vet jag om min hund är lycklig?

Hundar kan precis som vi känna både glädje, sorg, oro, lycka och de kan även de bli deprimerade. Vissa dagar kanske din hund är jätteglad och studsar som ett popcorn när ni ska gå på promenad och andra dagar kan det se ut som din hund helst vill gå och gömma sig.

Det är normalt för hundar att ha olika sinnesstämning och så länge det inte verkar som din hund lider av depressioner med minskad matlust som resultat så är det inget att vara orolig för. Men hur vet jag att min hund är lycklig? De kan ju inte berätta med ord hur de känner? Nej, men de kan berätta med kroppsspråk!

Signaler för glädje

En glad hund håller svansen uppåt och viftar gärna på den. Man ser även en pigghet i ögonen och öronen är intresserat riktade mot dig eller det som hunden fokuserar på. Spralliga utfall och små gläfsanden är även det tecken på glädje och lycka och ska inte misstolkas som att hunden är arg på andra hundar. 

Om din hund verkar lite nere kan du börja med att pyssla om den. Bada hunden, klipp klor och massera både rygg och mage. En hund som är deppig kan må mycket bättre av kontakt och kärlek. Du kan även köpa ny hundbädd eller matskål, Petwellness säljer bra grejer, men byt inte foder det första du gör! Det kan skapa problem med magen istället. 

Lek mycket med din hund och se till att aktivera hunden så mycket det går. Ett tips är att gå med i en hundklubb där din hund får träffa andra hundar och leka av sig ordentligt och även träna.

20 aug 2021